Saygı

MÜLAKAT REHBERİ-2 / SİZİ ÖNEMSİYORUM

Saygı Günenç
 
 sgmyazilim_mulakat_rehberi_2_a
 

Mülakat sürecine "kendinizi tanıyarak başlamanız gerekiyor" (Bknz: MÜLAKAT REHBERİ-1 / HARİKA! MÜLAKAT DAVETİ ALDIM)

Hazırlanarak mülakat için gittiğiniz firmayı tanıyor musunuz?

Bunun için mülakata gitmeden önce, mutlaka firma ile ilgili bilgi toplamanız gerekiyor. İnternet sitesini inceleyerek, yaptığı işler ve ön plana çıkardığı nitelikler ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Sosyal medya hesapları, projeleri, reklamları vs bulabildiğiniz bütün materyallerle, şirketi tanımaya çalışabilirsiniz. Firma sizi mülakata davet ederken, nasıl özgeçmişinizi inceleyerek sizinle ilgili bilgi sahibi oluyorsa, siz de aynı özenle firmanın misyonu, vizyonu, icraatları ile ilgili bilgi toplayıp görüşmeye hazırlıklı gitmelisiniz. Bu aynı zamanda, sizin firmayı ne kadar önemsediğinizin de kanıtı olacaktır.

Bir insanı önemsediğinizi nasıl hissettirirsiniz?

-İsmiyle hitap ederek (Kişiye özel konuştuğunuz anlamına gelir),

-Onu tanımaya çalışarak veya tanıdığınızı hissettirerek (Neyi sevdiğini, neyi önemsediğini, neye üzüldüğünü bilmeniz iletişiminizi kolaylaştıracaktır),

-Dikkatle dinleyerek (Karşınızdakini dinlemezseniz kendini kötü hissedecektir),

-İlgilenerek (Yaptığı işleri ve yaşadığı şeyleri paylaşarak),

-Verilen randevulara sadık kalarak (Buluşma saatlerine zamanında gitmeniz arkadaşınız için önemsemek ile ilgili ciddi bir kriterdir).

sgmyazilim_mulakat_rehberi_2_c
 

Daha bir çok şey yazılabilir. Peki mülakata davet edildiğiniz şirketi önemsediğinizi, işe alımcıya nasıl hissettirirsiniz?

 -İsmiyle hitap ederek (Firmanın unvanını doğru telaffuz etmeniz, görüştüğünüz İK yetkilisinin/departman yetkilisinin ismiyle hitap etmeniz, dikkatinizin ve nezaketinizin göstergesi olacaktır),

-Onu tanımaya çalışarak ve tanıdığınızı hissettirerek (Firma ile ilgili bilgi edinmeniz, web sitesini incelemeniz, çalışmalarıyla ilgili araştırma yapmanız ve mülakat esnasında gerekli görülürse firmaya ait bazı sorular sormanız şirketi önemsediğinizin göstergesi olacaktır),

-Dikkatle dinleyerek (İşe alımcının/yetkilinin sözünün bitmesini beklemezseniz rahatsız olacaktır. Ayrıca iyi dinlemediğiniz için doğru cevaplar vermeme riski de oluşacaktır),

-İlgilenerek (Şirketin başarılarını bilmeniz, çalışmaları ile ilgili fikir sahibi olmanız son derece önemli olacaktır),

-Verilen randevulara sadık kalarak (İş görüşmesinde randevu saatine uymamanız, görüşmeyi ciddiye almadığınız şeklinde anlaşılabilir).

 Hiç kimse kendini önemsiz hissetmek istemez. Bir firma yetkilisi de firmasını önemsemeyen bir adayla mülakattan memnun olmaz.

 Elbette ki mülakat iki yönlü bir bilgi alışverişidir.

İşe alımcı sizinle ilgili bilgi sahibi olmak, yetkinliklerinizi öğrenmek ister. Siz de şirketi daha iyi tanımak, idealinizdeki çalışma ortamına ve diğer kriterlerinize uygunluğunu ölçmek istersiniz. Bunun için de işe alımcının özgeçmişinizi okuması, kişi ile ilgili bilgileri dikkatle incelemesi, notlar alması, adayın da şirketle ilgili araştırma yaparak kesinlikle bilgi edinmesi gereklidir.

young business man pointing angrily to his watch and looking at the camera, on a white background

 

Randevunuza zamanında gitmeniz (en ideali 10 dakika önce), ortama alışmanız gözlem yapmanız için avantaj olacaktır. Aynı zamanda  firmanın adresini ve telefonunu not almanız, görüşeceğiniz kişilerin isimlerini almanız gereklidir. Sormak istediğiniz sorular ve araştırmalarınızın sonucu aldığınız notları ve özgeçmişinizin kopyasını yanınıza almayı da unutmamalısınız.

Mülakata verdiğiniz önemi göstermezseniz, karşınızdaki nasıl algılayabilir? Aday şirketi önemsiyorsa bunlara dikkat etmelidir. Peki ya şirketin (temsilcisinin) adayı önemsediğini göstermesi de güzel olmaz mı? Ne dersiniz?

Saygı Günenç

Yazı dizisi devam edecektir…

sgmyazilimsayfasi5
Saygı Günenç tarafından yazıldı

“MÜLAKAT REHBERİ-2 / SİZİ ÖNEMSİYORUM” Yorumları (5 Adet)

  1. albatros dedi ki:

    Kesinlikle katılıyorum. Bence aday nasıl firmayı önemsemesi gerekiyor ve bu doğrultuda randevuya zamanında gelmek, prezentabl olmak, sorulara gereken şekilde yanıt vermek vb. koşulları yerine getiriyorsa, firma da adayı önemseyerek onu saatinde mülakata almalı, soruları düzgün seçmeli, yanıtları ile tam olarak ilgilenmeli, süreç hakkında bilgilendirmeli ve son olarak adayı gerektiği şekilde uğurlamalıdır diye düşünüyorum.

    1. Saygı Günenç dedi ki:

      Değerli düşüncelerinizi belirtmeniz önemli.Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  2. Erhan Ayakta dedi ki:

    Çok güzel bir tespit Saygı Hn.

    1. Saygı Günenç dedi ki:

      Teşekkür ederim Erhan Bey.
      Değerli katkı ve önerilerinizi her zaman beklerim.

  3. Kesinlikle bütün önerilere katılıyorum. Mülakata gitmeden önce okunması gereken bilgiler. Teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5.590 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön