Saygı

S.W.O.T. ANALİZİ

Saygı Günenç
 
 
SWOT
 
 

Bir zamanlar mutlu hayvanların yaşadığı bir ormanda, tavşan, kuş, balık, sincap, ördek ve öteki hayvanlar bir okul kurmaya karar vermişler. Herkes bir öğretim programı hazırlamaya başlamış. Kuş; uçmanın, balık; yüzmenin, sincap; ağaca tırmanmanın ve öteki hayvanlar da kendi özelliklerinin öğretim programına alınmasını diretmişler. Böylece, öğretim programına hayvanların tamamının istedikleri dersler konmuş. Hayvanların tamamı, bütün dersleri mecburen almak zorunda kalmışlar. Tavşan, koşma dersinde en başarılı hayvanmış, hiçbiri onun gibi koşamazmış. Ama öteki hayvanlar, tavşanın uçmayı öğrenmesinin iyi bir zeka ve duygu eğitimi olacağı konusunda diretmişler. Böylece tavşan uçma dersine katılmak zorunda kalmış. “Haydi uç bakalım tavşan” demişler. Zavallı küçük tavşan havaya sıçramış, yere düşmüş, bir bacağını kırmış, kafatasını çatlatmış. Beyni zedelendiği için, daha sonra iyi koşamamış bile. Dolayısıyla koşma dersinden “pekiyi” yerine “iyi” almış. Uçma dersinden de, hiç olmazsa çabalayıp denediği için orta almış. Eğitim programını hazırlayan kurul sonuçtan memnunmuş. Benzer bir durum kuşun başına gelmiş. Uçma dersinde çok başarılıymış, havada taklalar bile atmış ve “pekiyi” alabilirmiş. Ama onun da bir köstebek gibi toprağı kazması istemişler. Kuş toprağı kazmayı deneyince kanatları zedelenmiş, gagası kırılmış ve bir daha doğru dürüst uçamaz hale gelmiş. Kurul ona uçma dersinden orta verdiği için memnunmuş en azından sınıfı geçebilirmiş. Böylece sürüp gitmiş bu…

Hikayenin sonunda sınıfın birincisi kim olmuş biliyor musunuz? Her şeyi biraz becerebilen, aklı pek gelişmemiş olan yılan balığı…

İş hayatımızda ne kadar çok yetenek, doğru kullanılmadığı, yönlendirilmediği için ziyan oluyor ve köreltiliyor öyle değil mi?

Bir çalışanın güçlü yönlerini keşfetmek ve doğru yönetmek için “performans yönetimi” sistemini rahatlıkla kullanabiliriz. Peki ya aday işe başlamadan tespit etmeye çalışsak daha faydalı olmaz mı? İşte bunun için kullanılan yöntemlerden biri SWOT Analizi. Bu analizin temel amacı; karar verme aşamasında, kişinin/konunun/oluşumun; kuvvetli, zayıf,avantajlı,dezavantajlı noktalarını bir arada görmektir.

SWOT

Strengths – GÜÇLÜ YÖNLER (İçsel analiz kişinin özellikleri ile ilgili güçlü yönleri)

Weaknesses – ZAYIF YÖNLER (İçsel analiz kişinin özellikleri ile ilgili zayıf yönleri)

Opportunities – FIRSATLAR (Dışsal analiz firmaya kazandıracakları)

Threats – TEHDİTLER (Dışsal analiz firmaya kaybettirecekleri)

 

Kelimelerin baş harflerinden oluşan teknik, Stanford Üniversitesi’nde Albert S. Humphrey tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda geliştirilmiştir. SWOT analizi diğer adıyla TOWS Matrisi,  genel olarak;

Yeni bir pazara girerken/yeni bir işe başlarken durum tespitlerinde,

Stratejik bir plan geliştirme aşamasında,

Sorun tanımlama ve çözüm oluşturulması aşamasında

İş süreçlerinin geliştirilmesinde,

İnsan Kaynakları işe alım ve performans yönetimi sistemlerinde kullanılıyor.

Mülakat sürecinde adayın kendi anlatımıyla, özgeçmişiyle, sorduğunuz sorulara verilen yanıtlarla şirket için fırsatlarını ve tehditlerini tespit edebilirsiniz. Ancak iyi muhasebe bilgisi bir fırsatken, onu lojistik departmanına almak bir tehdit oluşturabilecektir. Güçlü yönlerinde iyi iletişim bilgileri yer alırken, depo görevine vermek adayın verimini düşürebilecektir. Mülakat sürecinde yapılacak bu analiz size son derece faydalı olacak ve ilerleyen zamanda yapacağınız performans değerlendirmesine ışık tutacaktır. Özellikle çok fazla kişi alan büyük firmaların İK yetkilileri için bir avantaj olacaktır. Adayla ilgili geriye dönüp baktıklarında SWOT analizlerini kontrol edebilecek ve verdikleri kararı tartıp kendilerini geliştirebileceklerdir. Ayrıca kişinin zayıf yönlerini tespit ederek, en verimli olacak şekilde firmaya kazandırabileceklerdir.

Kısaca; tavşana uçmayı öğretmeye çalışmak, kuşa toprak kazdırmak yerine, çalışanların/adayların güçlü yönlerini kuvvetlendirmenin/belirlemenin, zayıf yönleri pasifize etmenin haritası olacaktır SWOT Analizi

Saygı Günenç

Ağustos/2013

"paylaşmak ayrıcalıktır"

 

Saygı Günenç tarafından yazıldı

“S.W.O.T. ANALİZİ” Yorumları (8 Adet)

  1. Tufan Karaca dedi ki:

    SWOT analizi, özellikle strateji çalışmalarında severek kullandığım bir araçtır. Genelde SWOT analizinden önce, yani içsel analizden önce bir dışsal analiz, PEST analizi yapmak çok yararlıdır, belki bunu da entegre etmekte yarar olabilir.

    Tufan Karaca

    http://blog.tkaraca.com/2012/is-plani-hazirlarken-yararlanmamiz-gereken-bazi-araclar-pest-analizi/

    1. admin dedi ki:

      Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim Tufan Bey.
      Güzel günler dilerim.

  2. Ali Coskun dedi ki:

    Ülkemizde her işi yaparım mantığı vardır. Ayrıca özellikle özel sektörde yaptığınız iş dısında yeni isler yapılması istenir. İlave sorumluluklar verilir. Düşük ucret, az personel, cok iş mantigi. Firma sahipleri bile finansmana, muhasebeye, pazarlamaya, imalata bakarlar . SWOT analizi mutlaka uygulanmalıdır.

  3. admin dedi ki:

    Haklısınız Ali Bey. Malesef ülkemizde, bir görevi gerçek yeteneğe teslim etmek yerine, bütün görevleri bütün çalışanlara rastgele teslim etmek yöntemi uygulanıyor. Ortada evet çok fazla yapılan iş ancak nitelik yetersizliği ve eksikler çıkıyor. Aslında işletme daha çok zarara uğruyor.
    Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

  4. Serap YÜRÜMEZ dedi ki:

    Swot Analizinin faydaları elbette bir çok sektör için etkin. Gelişmeyi, içsel ve dışsal büyümeyi hedef almış kurumların en büyük yanılgılarından biri de swot analizinin tek başına yeterli olacağı algısı. Swot Analizi, bilgi desteği ve güveni sağlayacak diğer araştırma verileri ile birlikte yapıldığında ardından sonuçlara göre belirlenmiş doğru metrikler uygulandığında uzun soluklu ve sağlam temelli başarılar kaçınılmaz oluyor.

  5. admin dedi ki:

    Değerli katkılarınız için teşekkür ederim Serap Hanım.
    Kesinlikle haklısınız bu analiz uygulanması gereken ölçümlerden sadece bir tanesi.
    Güzel günler dilerim.

  6. Levent Çakıroğlu dedi ki:

    Yazı çok güzel ama bu analizi yapabilecek kapasitede i.k uzmanları yetiştirebiliyormuyuz acaba diye kendimize sormak lazım. Uluslarası bir firmanın yönetici adayı mülakatında, i.k uzmanı kendi firması hakkında ne bildiğini sorduğunda, aday kişi firmanın pipeline ında yer alan ve ülkemize gelmesi beklenen ilaçlardan söz ettiğinde ‘Belli ki içeriden destek almışsınız’ derse ve ‘hayır internet sitenizden okudum’ cevabını aldığında ise ‘internet sitemizde bu yazıyor mu?’ diyerek şaşırıp, ‘Türkiye değil uluslararası sitenizde yazıyor’ cevabını aldığında da konuyu değiştiriyorsa S.W.O.T analizi yapmanın ne faydası var. Lütfen işini iyi bilenler alınmasınlar ama ben bunu hiç bilgisayar bilmeyen insanların üst düzey smart phone satın almalarına benzetiyorum.

  7. Saygı Günenç dedi ki:

    Yaşadıklarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim Levent Bey.
    Malesef tek İK’da değil, bir çok meslekte amamız gereken uzun bir yol var…

    Umarım gelecekte, daha kaliteli işe alım süreçleri gerçekleştiren, çalışanlarına eğitim vermeyi ilke haline getirmiş, daha iyi hizmetler sunan işletmelerin sayısı artar.

    Güzel günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7.468 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön