Saygı

İŞE ALIM UZMANLARI HALO VE HORN ETKİSİNE DİKKAT!

Saygı Günenç
borderline_hintergrund
Sosyal öğrenmede; 
Halo Etkisi,bireyin sahip olduğu olumlu bir özelliğinden dolayı onunla ilgili olumlu genel bir düşünceye varılmasıdır.
Horn Etkisi ise,bireyin sahip olduğu olumsuz bir özelliğin onunla ilgili genel bir olumsuz yargıya varılmasını sağlamasıdır.
Bir adayla ilgili önyargımızın ilk 7 saniyede oluştuğunu düşünürsek, ilk izlenimlerimizin mülakatın devamını da etkileyeceğini tahmin etmeliyiz. İşte, konusunda uzman bir İK yetkilisi, sosyal öğrenmenin dayattığı halo ve horn etkisinin varlığını bilmeli ve bu bilinçle hareket etmelidir. Halo etkisiyle, güzel giyinmiş bir adayın işinde başarılı olacağı izlenimine kapılarak mülakatın seyrini bu doğrultuda devam ettirmemek gereklidir. Adayın iyi giyinmesi; hayatı, kendini önemsediği, başvuru yaptığı şirkete ve yetkililerine saygı duyduğu anlamına gelir ancak başvurduğu işi iyi bir şekilde yapacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde horn etkisiyle özensiz gelmiş bir adayın başarısız olacağı,yetkinliğinin olmayacağı da düşünülmemelidir. Başarısız olma ihtimali yada iş performansı hakkında ki bilgi planlanan sorularla alınmalı ve uygulanacak bilimsel yöntemlerle(test, sunum vs) tespit edilmelidir.
“İnsanların ön yargılarını parçalamak, bir atomu parçalamaktan daha zordur.”  der Albert Einstein.
Profesyonel mülakatlar önyargılardan arınmış, adayın kendisini ifade etmesine şans veren ve görüşmenin bütününün değerlendirildiği mülakatlardır. İşe alımcının halo ve horn etkisinde kalmadan görüşmesini sürdürmesi de başarıyı getirecektir…
Saygı Günenç
Haziran/2013
  “paylaşmak ayrıcalıktır”
Saygı Günenç tarafından yazıldı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2.583 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön