Bütün şirket sahiplerinin ve tepe yöneticilerin çalışanlardan beklediği şey “inisiyatif kullanma”. Maalesef bu Türk usulü yönetilen şirketlerde bu düşünüldüğü gibi kolay değil.
İnisiyatif, karşımıza çıkacak problemleri ya da fırsatları öngörmek ve uygun önlemler almak yada değerlendirmektir. Aynı zamanda oluşabilecek herhangi bir krizde kişinin kendi yetkisinin dışına çıkarak şirket lehine almaya çalıştığı bir karardır. Ki bu karar doğru da olabilir yanlış da. Doğru olursa iyi bir kriz yönetilmiş olur ve inisiyatif kullanmanın değeri ortaya çıkar. Yanlış olursa, iyi bir tecrübe olur. Bir sonraki inisiyatif kullanımı için ideal bir örnek olur. Liderler yetkinliklerini ancak bu ve benzer tecrübelerle kazanırlar.
Bizde inisiyatif verilir ancak oluşacak en küçük riskte bile çalışanın aldığı karar masaya yatırılır. Diyelim ki kullanılan inisiyatif doğru olmadı. Ameliyat başlar:
-Neden yöneticine sormadın?
-Efendim senin inisiyatifinde dediniz.
-İyi de sen burada ki hatayı göremiyor musun?
-Hayır efendim görsem yapar mıyım?
-Hiç mi beni izlemedin, ben sana böyle mi anlattım?
-…
-Anlamadıysan, fark edemeyeceksen, biz burada neden varız?
-…
-Şimdi aldığın yanlış kararın, bize ne kadara mal olacağını biliyor musun?
-…
-Yapamayacaksan yapamayacağım de!
-…
Aradan zaman geçer, insanların hata yapabileceği kabul edilir. İşin aslında, hesap sormak değil yol göstermek olduğu düşünülür. Yönetici; ben yine de sana güveniyorum inisiyatif sende demeye devam eder, ancak şüpheli güvensiz gözler hiç çalışanın üstünden gitmez. Sizce çalışan ne yapar? Bir daha sormadan asla iş yapmaz.
Ve sonuç: çalışanın inisiyatif alma kapasitesi yok!
Ülkemde çalışmak ne kadar zor…
Sevgilerimle.
Saygı Günenç
Mayıs/2014
“paylaşmak ayrıcalıktır”
Saygı hanım, benim için önemli bir zamanda, çok manidar bir makale yayınladınız. Bu makalede geçen sebepler hafta sonu istifa etme gerekçemi özetliyor. İnsiyatif kullanmak herkesin göze alabileceği birşey değil. Kullanmayı tercih eden cesur insanlara şans mutlaka verilmeli. Toplumumuzda insiyatif kullanmak tehlikeli bir durum aldı. Beklentiler insiyatif kullanmaktan yana olsa da aslında tüm yükü kişinin üstüne yığıp sorumluluktan kaçmak… Teşekkür ederim.
Merhaba Gültekin Bey,
Maalesef bizim şirketlerimizde sıklıkla yaşanıyor. Bir çok kişiye de yabancı olmayan bir konu diye düşünüyorum.
Umarım sizin için en iyisi olur ve her şey istediğiniz gibi olur.
Kolaylıklar dilerim.
Merhaba Gültekin Bey,
Yaşadığınız hepimizin her gün yüzyüze olduğu bir durum ne yazık ki.
İşi alıp zirveye taşımanız beklenir. Ancak olmayan bir güçle.Yetkiniz yoktur; sorumluluğunuz vardır. Bilmezler mi ki bu sorumlulukları yapmak için bizlerin sihirli değneği olmadığını.
Her şeyi Türk usulu yapıyoruz; sanırım yöneticilerimiz bizlere insiyatif vermek yerine, damarlarımızdaki asil kandan medet umuyorlar.
Her şey gönlünüzce olsun,
Çok güzel bir makale …..güçlü liderlik aslında üç önemli sac ayağından oluşur…
– Yetki devri
– Sorumluluk verme
– inisyatif kullandırtma
Ne yazık ki güzel ülkemdeki bir çok ”dev”şirkette bu üç sac ayağının ilk ikisi ( yetki devri ve sorumluluk verme !! ) tepe noktanın uhdesinde ve kolay kolay da kimseye verilmiyor çünkü kişisel egonun kaybı olarak algılanıyor bir yerde. Bundan dolayı inisyatif kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor çünkü bir ayağı kör topal işleyen bir yapı içinde başınıza büyük belalar alabilirsiniz.
Çok güzel özetlemişsiniz Bora Bey.
Aslında işi yapan zaten çalışanlardır.Çalışanlar giderse iş durur ama tepe yöneticileri giderse kısa vadede olsa da iş devam eder(ama eksik, ama sıkıntılı) Hem egonun yüksek olması hem de alternatifin yaratılmaması gibi amatör bir düşünceyle lider yetiştirilmiyor.
Katkılarınız için teşekkürler.
Güzel bir yazı. Bir Yönetici çalışanına insiyatif kullanacak ortamı sağlamalı İnsiyatif sende demenin bir anlamı yok
Katkılarınız için teşekkür ederim Mustafa Bey.