Saygı

DOĞA; EN GÜÇLÜ, EN HIZLI, ZEKİ VE EN İDDİALI OLANIN HAYATTA KALMASINI SAĞLAR

Saygı Günenç

hayvanhaklari3

Doğa; en güçlü, en hızlı, zeki ve en iddialı olanın hayatta kalmasını sağlar. Hayvanlar aleminde, izlediğimiz bir çok belgeselde (National Geographic Channel) doğadaki canlıların hayatta kalmak için verdikleri mücadeleyi hayranlıkla izliyoruz. Kimi zaman üzülerek, kimi zaman kızarak, kimi zaman da korkarak… Bir kartal pençesinde can veren geyiği, büyük cüssesiyle piton yılanına tek lokma olan timsahı, bir sürüyü tek başına yok edebilecek güçlü aslanı izlerken hiç fark ettiniz mi? Hiç biri keyif olsun, zevk olsun diye başka bir canlıya zarar vermiyor. Karnını doyurmak için öldüreceği canlıya acı çektirmiyor, işkence yapmıyor. O acımasız doğa canlıları, sadece doğal döngüyü yerine getiriyor ve yaşamak için avlanıp besleniyorlar.

Bizler ise (insanlar) diğer canlılardan farklı olarak, düşünebiliyor, şiddete başvurmadan iletişim kurabiliyor, zekamız ve avantajlarımız sayesinde, dünyadaki bir çok canlıdan üstün olarak yaşıyoruz. Sokakta tasmanın ucunda insan gezdiren köpekler değil, köpek gezdiren insanlar görmemiz ya da doğadaki bedensel olarak güçlü canlıları ürettiğimiz kimyasallarla durdurabilmemiz bunun kanıtı. Bu güce sahipken, diğer canlılardan daha da dikkatli kullanmamız gerekmez mi? İnsanı insan yapan niteliklere, değerlere hakkıyla sahip çıkmak ve doğadaki yerimizin daha da anlamlı olmasını sağlamamız gerekmez mi?

hayvanhaklari2

Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü…

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi ile hayvanların da kağıt üstünde hakları oldu. 4 Ekim  İlk “Hayvanları Koruma Derneği”ni 1825’de İngilizler kurdular. Daha sonra birçok ülke de kurulan dernekler 1931 yılında toplanarak 4 Ekim gününü ” Hayvanları Koruma Günü” olarak kabul ettiler. Bizde ise ilk dernek, 1955 tarihinde Ankara’da kuruldu…

Çevremizdeki kendi doğasının dışında yaşamak için mücadele eden hayvanlara eziyet etmeyelim. Dünya bütün canlılara ait. Onlara biraz yardım (bir parça yemek ve bir parça su bile yetecektir.) ederek yaşama haklarına saygı duyalım. İnsan olarak yapmamız gerekenin bu olduğuna inanıyorum. Sizi duyarlılığa davet ediyorum…

Saygı Günenç Ekim/2015

Şiddetin her türlüsüne karşıyız…

Kadına yönelik şiddete,

Yaşlılara yönelik şiddete,

Sokak çocuklarına yönelik şiddete,

Çocuklara yönelik şiddete,

Erkeğe yönelik şiddete,

İşyerinde yaşanan şiddete,

Özel ilişkilerde yaşanan şiddete,

Hayvanlara yönelik şiddete,

#karsiyiz

hayvanhaklari4

Saygı Günenç tarafından yazıldı
Etiketler: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.174 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön