Saygı

BELLEĞİNİZ YETERİNCE GÜÇLÜ MÜ?

Konuk Yazarlar

Yeni tanıştığınız birinin ismini hatırlamakta ya da izlediğiniz bir filmin adını hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Hatta bazen arabanızı nereye koyduğunuzu mu unutuyorsunuz? Belleğinizin zayıf olduğunu düşündüren bu gibi yaşantılardan geçiyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz. Birçok insan belleğinin eskisi gibi olmamasından dolayı endişe eder. Oysaki yapılan çalışmalar çoğu insanın belleğinin düşündüğünden daha iyi olduğunu gösteriyor.  Üstelik hangi yaşta olursanız olun bellek küçük değişiklikler ve egzersizler ile geliştirilebilir. İşte size belleği olumsuz etkileyen faktörler ve çözüm önerileri;

1)Dikkat odaklandığınız noktadadır. Dikkat etmediğiniz bir şeyi ise hatırlayamazsınız. Örneğin işe geç kaldığınız için aceleyle evden çıkarken kapıyı kilitleyip kilitlemediğinizi hatırlayamayabilirsiniz; çünkü aklınız iş yerini düşünmektedir. Bellekte yer almasını istediğiniz şeyin ayrıntılarına odaklanın, daha net hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

iamakey_ring

2) Bir şeyi öğrenmek ve hatırlamak için istekli olmalısınız. Örneğin çalışacağınız dersin kitaplarını nereye koyduğunuzu unutuyorsanız belki de aslında ders çalışmak istemiyorsunuzdur.

3) Kendinize ve becerilerinize güvenmiyorsanız, bu durum kaygıya yol açacaktır. Kaygı ise bilgiyi bellekten geri getirme yeteneğini bozabilir. Gevşeme egzersizleri bilgiyi bellekten geri getirme yeteneğini arttırmaktadır.

4) Bellek yetenekleri kullanıldıkça gelişir. Bu nedenle belleği aktif tutacak bulmaca, kelime üretme, satranç oynayabilir; gündem tartışmaları yapabilirsiniz.gelibiyet_serisi

5) Kafanızın karışık olmadığından emin olun. Örneğin ders çalışırken radyonun açık olması kafanızı karıştırıyorsa belleğinizi de olumsuz etkileyecektir.

6) Yeni bilgilerinizi hali hazırda bildiklerinizle ilişkilendirmenin yollarını üzerine düşünebilirsiniz. Böylece yeni bilgiyi hatırlamanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Uyaklar, tekerlemeler, komikleştirmeler, kısaltmalar, melodiler bellek güçlendirici olarak adlandırılan tekniklerin içinde bolca kullanılırlar. Örneğin hatırlamakta zorlandığız bir ismi melodi şeklinde söylemek gibi…

1 (76)

7) Zihinsel imgeleme hatırlamayı kolaylaştıran bir yoldur. Hatırlamak istediğiniz şeylerin fotoğraflarını/fotoğrafsı imgelerini hayal edin.

8) Geri getirme ipuçlarını kullanın. Örneğin eve geldiğinizde arabanın anahtarını hep aynı yere koyarsanız, arabanın anahtarını nereye koydum sorusunun cevabı otomatikleşir.

9) Hatırlamanız gereken şeyleri yazın panoya, buzdolabına, kapıya yapıştırın yada masanın üzerine koyun. Hatırlamanız gereken tarihleri takvime işaretleyip takvimi dikkatinizi çeken bir yere koyabilirsiniz.

aa

Şule Demir Kökçen

Psikolog

Konuk Yazarlar tarafından yazıldı

“BELLEĞİNİZ YETERİNCE GÜÇLÜ MÜ?” Yorumları (6 Adet)

  1. Saygı Günenç dedi ki:

    Psikolog Şule Demir Kökçen, 1983 Antalya doğumludur. 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur.
    2005 yılından itibaren çocuklarla oyun terapisi üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Okul sorunları, boşanma süreci, boşanma sonrası adaptasyon, uyku, yeme ve tuvalet problemleri, içe kapanıklık, öfke-saldırganlık sorunları, korkular gibi pek çok çocuğun yaşayabileceği sorunlar dışında cinsel taciz, ölüm gibi çok ağır travmalarla karşı karşıya olan yüzlerce çocuğa oyun terapisi uygulamıştır.
    2009 yılından itibaren de Emka Psikoteknik Değerlendirme Merkezinde psikolog olarak görev yapmaktadır. Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel, psikomotor ve kişilik özelliklerinin ölçülmesi olan psikoteknik değerlendirmelerini yapmaktadır.

    2010 yılının Mart ayında eşi Orçun KÖKÇEN ile birlikte Antalya’ da kendi işini kurma kararı alıp ve Emka Psikoteknik Merkezini devralmışlardır. Çalışmalarına merkezinde devam etmektedir. Evli ve bir çocukludur.

    ‘Oyunlar birebir çocukların iç dünyasının yansımasıdır ve çocuklar her zaman duyduğumuzdan daha fazlasını anlatır.’

  2. Gökhan dedi ki:

    Keyifli bir yazı teşekkürler, bu arada yarışmada başarılar.

  3. Saygı Günenç dedi ki:

    Beğendiğinize sevindim Gökhan Bey.
    Güzel temenniniz için de teşekkür ederim.

  4. perihan dedi ki:

    Güzel yazılarınızdan bazılarını copy almak isterim. Ne yapabilirim.

  5. Saygı Günenç dedi ki:

    Merhaba Perihan Hanım.
    Yazıların sizin için faydalı olmasına ve beğenmenize çok sevindim. saygi07@gmail.com emailine istediğiniz yazıları belirtirseniz bir kopyalarını memnuniyetle gönderebilirim.
    İyi bayramlar dilerim.

  6. Tuba dedi ki:

    Şule hanımın yazılarını beyeniyle takip ediyorum. Özellikle ilkolkul çağındaki çoçuklara kitap okuma alışkanlığını sempatik bir şekilde oluşturma hakkında bilgiler paylaşırsanız sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.379 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön