Saygı

GELECEĞİN OFİSLERİ NASIL OLACAK?

Saygı Günenç
insan kaynakları
 
Emaille, Twitter, Facebook’la, akıllı telefon uygulamalarıyla tüm dünyanın bir araya geldiği, iş yapmak için mekanın ve zamanın anlamını tam anlamıyla yitirdiği bir çalışma ortamı… Kim hayal edebilirdi ki?
 
Gelin beraber bir zaman yolculuğuna çıkalım.20 yıl öncesinde uluslar arası bir firmanın ofisini ziyaret edelim.Geniş ofislerde tek tek müdürler, çalışanlar ise bölmelerle ayrılmış birkaç kişilik gruplar halinde farklı odalarda oturuyorlar. Masaların üzeri kağıt yığınları, bilgisayarlar daktilo, kayıt tutma ve ya hesap yaratma amaçlı kullanılıyor. Çalışanlar arası ilişkilerden ast üst ilişkilerinin çok daha belirgin, kıdemli çalışan olmanın çok daha önemli olduğu hissediliyor.Şimdi bu hayali yolculuğunuzda hayali bir çalışana sorun, 20 yıl sonra çalışma ortamı nasıl olacak, bırakın hayal etsin. Ne kadar ileri görüşlü biriyle karşılaşırsanız da adeta sihirli bir küreye benzeyen interneti hayal etmesini bekleyemezsiniz, hertürlü bilginin aktığı kişilerin ikincil üçüncül sosyal kimlikler yarattığı alternatif bir evren. Emaille, twiter, facebook’la, akıllı telefon uygulamalarıyla tüm dünyanın bir araya geldiği, iş yapmak için mekanın ve zamanın anlamını tam anlamıyla yitirdiği bir çalışma ortamı… Kim hayal edebilir ki?

 Bugün de 20 yıl sonrasında bizi nasıl bir çalışma ortamının beklediğini hayal etmemiz belki en az 20 yıl öncesi kadar zor. Ancak teknolojiyle çalışmanın dönüşümüne canlı canlı şahit oluyoruz. İş yapmak artık ofis alanlarına sıkışmıyor hatta hiçbir alana hapsolmuyor, otobüste, trende, uçakta, evde, garajda, bahçede…  bilgisayarımız çalıştığı, internete bağlanabildiğimiz ve cep telefonumuzun çektiği her yerde mümkün çalışmamız.  Bilgi saklamanın yerini bilgi paylaşmanın aldığı, uzmanlardan destek almanın standart bir uygulama olduğu, işi daha esnek şartlarda ancak daha ileri yaşlara dek yapmanın benimsendiği bir düzene doğru ilerliyoruz.

 
Gelecekte nasıl iş yapacağız?
 
Fast Company'nin online dergilerinden Co. Exist'in kıdemli editörü Ariel Schwartz geleceğin iş ortamını ve iş yapış biçimlerini inovasyon üzerine güncel yazılar yazılan Amerika menşeili blog PSFK'in 138 sayfalık yeni yayınlanan raporunun verileri doğrultusunda değerlendiriyor.
 
Startup eğitimi ve yetenek pazarları
 
PSFK üniversite öğrencilerinin yeni girişimlerle eşleştirileceği eğitim programlarının hayata geçirileceğini öngörüyor. Bu sayede, öğrenciler henüz mezun olmadan ilgilendikleri işlerde deneyim kazanacaklar, çalışacakları şirketteki programları etkin bir şekilde kullanabilir hale gelecekler. Eğitimler sadece işi işte öğrenme şeklinde değil, öğrencilere sanal ortamda erişim hakkı verilen dokuman ve videoların paylaşımıyla çok yönlü bir süreç haline getirilecek. Şirketler doğru çalışanları işe almak için öğrencilerin yeteneklerini sergileyen sosyal medya sitelerinden kendi ihtiyaçlarına uygun yetenekleri belirleyebilecekler. Sonuçta, doğru işveren ve çalışan eşleşmesi ile verimli bir çalışma ilişkisinin kurulabilecek.
 
Ofis geribildirim Kültürü
 
PSFK sürekli hata yapan sonunda kovulunca neden kovulduğunu birtürlü anlamayan çalışan türünün tükeneceğine inanıyor çünkü yeni iş ortamı sürekli geribildirim almaya ve vermeye odaklı bir çalışma prensibiyle yürüyecek. Foursquare'de nerede olduğunuzu ‘check-in' yapar gibi, kişiler ve performansları hakkında anında yorum yapabileceğiniz sistemler devreye girecek.
 
Not alan çalışanlar
 
Öğrencilik günlerine geri döner gibi kırık veya geçer not alacağınız hatta teşekkür veya takdirnameye layık görüleceğiniz günler çok uzak değil gibi… Notlarınızı patronlar değil, beraber çalıştığınız arkadaşlarınız verecek. Her çalışma sonunda not alacak, başarılı ve eksik yönlerinizi göreceksiniz. Tabii sırf siz değil, şirketteki herkes ne kadar iyi çalıştığınızı, arkadaşlarınızla uyumunuzu, liderlik vasıflarınızı görecek. Başarılarınız doğrultusunda iş çevrenizde prestij edineceksiniz.
 
Sosyal iletişim artacak
 
Uzaktan çalışmanın daha da önem kazanacağı yakın gelecekte uzaktan çalışmayı kolaylaştıran araçlar da daha sofistike sistemler haline gelecek. Yammer, Instant Messenger, Dropbox ve Google Docs gibi araçlar iş yaşamımızda daha da sağlam bir yere sahip olacak. Şirketler arası ortak projelerde çalışmayı kolaylaştıran Shift gibi araçlar önem kazanacak, doküman paylaşımını sağlayan mobil uygulamaların kullanımı yaygınlaşacak.
 
Videokonferans gelişecek
 
Ofis dışı çalışma arttıkça toplantılar telekonferans yoluyla yapılacak, kaliteli kameralar, ses düzenleri, projeksiyon araçları önem kazanacak. Ses ve görüntü kalitesini uygun fiyatlara sağlayan uygulamalar küçükten büyüğe birçok şirketin ve profesyonelin gereksinimini karşılayacak.
 
Sağlıklı çalışma için ergonomik tasarımlar geliştirilecek
 
Uzun saatler çalışmak birçoğumuzun gündelik düzeninin bir parçası. Uzun saatler oturarak çalışmak ise kaçınılmaz. Oturmanın yani uzun süre hareketsiz kalmanın sağlığımıza etkileri tartışılmaya devam ediyor. Birçok doktor oturmanın zararını vurgulamak için sağlığa oluşturduğu potansiyel riskleri sigara içmekle kıyaslıyor. Bu alanda da sandalye bazlı egzersiz aletleri, koşu bandı şeklinde çalışma masası gibi çeşitli inovatif tasarımlar üzerinde çalışılıyor.

www.dunyagazetesi.com

 
Saygı Günenç "paylaşmak ayrıcalıktır"
Saygı Günenç tarafından yazıldı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1.988 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön