BUGÜN GÜNLERDEN SALI!
Gelin içimizden geldiği gibi her salı buraya bir söz yazalım. Bir kelime, bir cümle, başkasına ait bir söz… Hem bizi motive etsin hem de burada isimlerimizle ölümsüzleşsin…
Üstelik her hafta bir salı sözünü seçerek bir görselle birlikte, blogda ve tüm sosyal medyada yayınlıyoruz…
Güçlü bir arşiv, güçlü bir motivasyon kaynağı olduğu kesin. Ben sizlerin salı sözlerini okumaktan büyük keyif alıyorum. Peki ya siz?
(Bu yazının altına YORUM BÖLÜMÜNE "Salı Sözleri"mizi yazmaya devam edebiliriz.)
İŞTE BENİM SALI SÖZÜM…
"Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister."
M.Kemal ATATÜRK
İŞTE GEÇEN HAFTANIN SEÇİLEN VE ÖNERİLEN SALI SÖZLERİ…
Günaydın iyi salılar:)
Bir mermer parçası için heykeltraş ne ise, ruh içinde eğitim odur. Addison
Günaydın.
(Eğitim kafayı geliştirmek demektir. Belleği doldurmak değil. Mark Twain)Madem öyle neden biz sadece ders kitaplarını ezberletiyoruz ve hazır kopya planları uyguluyoruz?
Deniz Bey çok doğru,
Ezberleyip zorla okutulanlar daha sonra iş hayatında konu uygulamaya geldiğinde birde bakıyoruz ki hiç bir işe yaramıyor.Ne yazık..
Eğitim kişinin birey olma ve kendini tanıma yolculuğunda onu destekleyen ve heyecanlandıran bir araçtır. Bu heyecanı içinde hissedenler yolculukta daha zevkli yol alırlar. 🙂
Çok başarılı bir ifade. Sadece okul değilki eğitim.Her yaşta her şartta,iş hayatında.Heyecanı hissedersen dha her şeye rağmen daha verimli geçecektir.
Evet eğitim süreklilik durumu olan bir ihtiyacımız dolayısıyla farkındalık ve sonrasında ise gelişime dönüşen bir olgu.
Daha sonrasında yine yeni farkındalıklar ve devamında yine yeni gelişimler, farkındalık&gelişim ekseninde birbiriyle etkileşimli,korelasyonlu bir süreç.
Böylelikle öğrenmeyi öğrenme ve yeni öğrenmelere duyulan tutku ise bu konuda en önemli öğrenme diyebilirim.
Sağlık ve esenlik temennilerimle,
Sevgili Saygı Günenç eğitim çok büyük yara. Yıllarca istemediğim bir alanda okudum sırf iş bulayım diye. Bu konuda eminim yalnız değilim.Kredili sistem dediler ne ders aldığımızı anlamadık. Sınavı iki aşama yaptılar sonra bir sonra yine.Biz kobaydık ve hala tüm öğrenciler kobay.Sİstem komple yanlışken kime ne diyeceğim bilmiyorum ama en azından safım belli olsun BEN EĞİTİM SİSTEMİNİ ELEŞTİRİYORUM.
Benim salı günü sözüm de şu:
Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin. (Huang Che)
Milli Eğitim’in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlâklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün,öğreticiliğinin yüzdebiriyle bu ülke daha nerelere giderdi.Biz ise emanetini işte böyle adım adım mahvediyoruz.Bence haftanın sözü Ahsen Hanım.
Çok doğru Barış Bey,
Keşke Atamızın hatıralarına tam anlamıyla sahip çıkıp izinden gidebilseydik.
Ayrıca teşekkür ediyorum.
Küçük şeylere gereğinden çok önem verenler elinden büyük işler gelmeyenlerdir.”
Eflatun
Zamanın etkin ve verimli bir biçimde kullanılması konusunda zaman zaman kurslar düzenleyen bir uzman işte bu kurslardan birinde, çoğu gözde mesleklerde çalışan öğrencilerine:
“Hadi, küçük bir sınav yapalım.” demiş. Ve masanın üzerine kocaman bir kavanoz koymuş. Sonra bir torbadan irice kaya parçaları çıkarmış, dikkatle üst üste koyarak kavanozun içine yerleştirmiş. Kavanozda taş parçası için yer kalmayınca sormuş:
“Kavanoz doldu mu?” Sınıftaki herkes,
“Evet, doldu.” yanıtını vermiş.
“Demek doldu.” demiş hoca. Hemen eğilip bir kap dolusu küçük çakıl taşları çıkartmış, kavanozun tepesine dökmüş, kavanozu eline alıp sallamış, küçük parçalar büyük taşların sağına soluna yerleşmişler. Yeniden sormuş öğrencilerine:
“Kavanoz doldu mu?” İşin sanıldığı kadar basit olmadığını sezmiş olan öğrenciler,
“Hayır, tam da dolmuş sayılmaz” demişler.
“Aferin” demiş zaman kullanım hocası. Masanın altından bu kez de bir kap dolusu kum çıkartmış. Kumu kaya parçaları ve küçük taşların arasındaki bölgeler tümüyle doluncaya kadar dökmüş. Ve sormuş yeniden:
“Kavanoz doldu mu?”
“Hayır, dolmadı!” diye bağırmış öğrenciler. Yine “Aferin” demiş hoca. Bir sürahi su çıkarıp kavanozun içine dökmeye başlamış.
“Çıkartılması gereken asıl ders şu: Eğer büyük taş parçalarını baştan kavanoza koymazsanız daha sonra asla koyamazsınız. Ve tabii, herkesin kendi kendisine sorması gereken soruyu sormuş:
“Hayatınızdaki büyük taş parçaları hangileri? Onları ilk iş olarak kavanoza koyuyor musunuz? Yoksa kavanozu kumlarla ve suyla doldurup büyük parçaları dışarıda mı bırakıyorsunuz?”
İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın,kötü gidiyorsa dört katına.(Peters)
‘Eğitimin amacı;bir kişiye tüm yaşamı boyunca kendini eğitme ve geliştirme alışkanlığı kazandırmaktır.'(Ralph Waldo Emerson)
Okumak dolu bir adam,
konuşmak hazır bir adam
yazmak da tam bir adam yapar.
BACON.
Epeydir yazmak için gösterdiğim dirence karşılık veren tembelliğime söz geçiremiyordum. Anasayfada bu alıntıyı görünce öyle etkilendim ki, Osman Bey’e içten teşekkürlerimi sunmak istedim. Ve tabiki bu alıntıyı anasayfaya taşıyan ve böyle güzel paylaşımları sunacak bu çatıyı oluşturan Saygı Hanım’a da teşekkürler.
Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise,ruh içinde eğitim olur. (Cervantes )
Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise,ruh içinde eğitim odur. (Cervantes )
Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır.
Albert Einstein
Eğitim sisteminin belli bir düzene göre işlemesine karşılık, yaşam okulu düzensiz ve karışıktır.
Albert Einstein
Her insanın iki eğitimi vardır: Biri başkalarından aldığı, öteki ve daha önemlisi ise kendi kendine verdiğidir.
Albert Schweitzer
Napoleon Bonaparte ve Lincoln, doğdukları günden itibaren /engin, şımarık aile çocukları gibi büyüyüp onlar gibi terbiye alsalardı bugün anladığımız ve tanıdığımız insanlar olamazlardı ve dünya onları tanımazdı.
Alexis Carrel
Eğitimin kökleri acı, meyveleri tatlıdır.
Aristoteles
Eğitim, refah anında bir süs, felaket sırasında bir sığınaktır.
Aristoteles
Sevgili salı dostları,
Konumuz mühim ve özellikle yeni eğitim dönemindeyken söylenecek çok sözümüz var. Herkese teşekkür ederim. Bu hafta salı sözümüz Sayın Nedim İleri’ye ait.
İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın,kötü gidiyorsa dört katına.(Peters)
Salı önerimiz de Osman Özçakmak’a ait
Okumak dolu bir adam,
konuşmak hazır bir adam
yazmak da tam bir adam yapar.
BACON.
Ve Ahsen Hanımın bu hafta da paylaştığı hikayenin daha fazla okuyucuya ulaşmasını sağlayacağız. Ayrıca teşekkür ederim.
Haftaya iş hayatını konuşacağız. İŞ HAYATI VE İNSAN konumuz… Görüşmek dileğiyle.