Saygı

GENÇ BİR KIZIN KALEMİNDEN UYUŞTURUCU !

Saygı Günenç
 
 
Aysu Şuben henüz 18 yaşında bir lise öğrencisi. Bazı yaşıtları uyuşturucuya özenirken, o dört yıllık bir araştırmanın sonunda kitabını yazdı:
 
01 Enjektör.
Uyuşturucu sorununun ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde, uyuşturucuya başlama yaşı 14′e kadar düştü. Konuya ilgi duyan ve detaylı bir araştırma sonucu “01 Enjektör”ü yazan Aysu Şuben henüz bir lise öğrencisi. Robert Kolejli Şuben, merakla başladığı çalışmalarını dört yıl boyunca sürdürmüş, sayısız kaynaktan aldığı bilgileri, 200′ü aşkın uyuşturucu bağımlısı ile yaptığı görüşmelerle bir araya getirmiş. Yazarı, kitabın oluşum sürecini şöyle anlatıyor: “Liseye başladığım yıl uyuşturucunun kötü yönlerini anlatan bir kitap okumuştum.Daha sonra uyuşturucu ile ilgili bir ödev hazırlamaya başladım ve konu ilgimi çekti. Bunun nasıl bir şey olduğunu, etkilerini, bağımlıların yaşadıklarını çok merak ettim ve araştırmaya başladım. İki yıl boyunca sürekli okudum, konuyla ilgili bir çok yerli ve yabancı dergiye abone oldum. Ardından bağımlılarla görüşmelere başladım ve dört yılın sonunda bu kitap ortaya çıktı.” Daha önce uyuşturucu bağımlısı olan birini tanımadığını belirten Şuben, bağımlılara arkadaşları aracılığıyla ulaşmış ve 227 uyuşturucu bağımlısı ile görüşmüş.


DENEMEYE ZORLADILAR

Hiç uyuşturucu kullanmadığını söyleyen Şuben, bağımlılarla görüşmelerini şöyle anlatıyor: “Aslında yanlarına giderken bira korkuyordum. Ama çoğu bana ellerinden geldiği kadar yardım etti. Bazıları “Ben zaten ölüyorum, yaşadıklarımın ne önemi var” diyerek konuşmadı. Beni denemem konusunda zorlayanlar da oldu. Kabul etmeyince aşağılayıp, dalga geçtiler. Özellikle “kodein” denilen maddeyi kullananlar kendilerine ve diğer insanlara karşı nefret dolu oluyorlar. Son zamanlarda tehditler almaya başladım. Benden hap getirmemi istiyorlardı. Artık işler benim için zorlaşmaya başlamıştı.” Görüştüğü kişilerden bazılarıyla yakın arkadaşlıklar kurduğunu belirten Şuben, “Bağımlılıktan kurtulmak için benden yardım isteyen çok kişi oldu. Ama benim elimden konuşmaktan başka bir şey gelmiyordu.” Aysu Şuben dört yıl süren bir araştırma sürecinde bağımlılarla görüştüğünü ailesinden sakladığını söylüyor. “Onlarla görüştüğümü anneme ve babama hiç belli etmedim.   enim sadece teorik bir araştırma yaptığımı düşünüyorlardı. Söyleseydim endişe duyarlardı. Kitabım basıldıktan sonra, ilk başta kızdılar ama iyi bir şey ortaya çıkardığımı görünce affettiler.”

SAHTE MUTLULUK

 
Bağımlı gençlerin en belirgin özelliğini hayattan hiç bir beklentileri olmaması şeklinde ifade eden Şuben’e göre insanlar anlık bir mutluluk için uyuşturucu kullanıyor. Bağımlıların, maddeyi aldıktan sonra kısa bir süre için bunu yakaladığını belirtiyor ve şöyle diyor:
 
Bir kez alan kişi bununla yetinmiyor, tekrar tekrar deniyor çünkü bu ona mutluluk veriyor.”
 
Ama bu sahte ve geçici bir mutluluk.
 
Denemeler bir süre sonra bağımlılığa dönüşüyor.
 
Böyle insanların hayata normal bir insan gibi devam etmesi imkansız. Hepsi kendilerine farklı bir yaşam kuruyor. Uyuşturucu özelliği olan bazı maddelerin eczanelerde de satıldığını ve temin etmenin çok kolay olduğunu dile getiren Şuben “Bazı ilaçların içinde kodein denen uyuşturucu maddeden belirli bir miktarda var. Bağımlılar bu ilaçlardan fazlaca alıp, içindeki maddeyi ayrıştırıyor ve kullanıyorlar. Bu, bağımlılar arasında çok sık başvurulan bir yöntem” diyor. Uyuşturucu kullanımının toplumumuzda giderek yaygınlaşmasının sosyal bir olgu olduğunu ifade eden Şuben, yoksulluk ve işsizlik gibi toplumsal sorunların kişiyi uyuşturucu kullanmaya ittiğini söylüyor. Uyuşturucuyu alan kişinin gelecek kaygısı taşımadığını düşünen Şuben ailelerle ilgili şunları söylüyor:
 
“Dürüst olmak gerekirse araştırma boyunca ailelerine bağımlılardan daha çok üzüldüm. Her gün çocuklarının kollarını kontrol etmek zorunda kalıyorlardı. Ama ne yazık ki bizde aileleri uyuşturucu hakkında yeterli bilgisi yok. Çocuklar onları ‘Alkol aldım’ diyerek rahatça kandırabiliyor. Anne babalar bilgilendirilse uyuşturucu kullanımının semptomlarını daha önceden fark edebilirler.”
 
“01 Enjektör”ü yazmaktaki amacının; aileleri, uyuşturucuya özenen gençleri, bağımlı yakınlarını ve hatta bağımlıları bilgilendirmek olduğunu söyleyen Şuben kitabın geliriyle AMATEM’deki bir bağımlının tedavisine katkıda bulunmayı düşünüyor…

Arşiv: Sabah (http://arsiv.sabah.com.tr/2004/09/11/cp/gnc103-20040905-102.html)

 
 
 26 Haziran 
“Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı 
ve 
Kaçakçılığı ile Mücadele Günü”
 
Saygı Günenç “paylaşmak ayrıcalıktır”





 
Saygı Günenç tarafından yazıldı
Etiketler:

“GENÇ BİR KIZIN KALEMİNDEN UYUŞTURUCU !” Yorumları (2 Adet)

  1. bülent şenli dedi ki:

    teşekkürler.o kadar kapsamlı ve zor bir mücadele ki bu anlatılmaz sadece yaşanır

  2. saygı günenç dedi ki:

    Hiç birimiz kayıtsız kalamayız…

    Uyuşturucu kullanma yaşı o kadar düşmüşken, bulunması ve kullanması bu kadar kolayken, özellikle gençlerimizin kendisini adım adım yok etmesine nasıl duyarsız kalabiliriz ki?

    Eğlence için, enerji için, mutluluk için adı her ne ise nasıl bir bahane ve maske ise bu kadar zarara değer mi? Hayatta tutunabileceğimiz, değerli ve keyifli hissedebileceğimiz o kadar güzel şey varken, bunları kendini kaybederek aramak niye?

    Söylenecek o kadar çok şey var ki sevgili Bülent. Mücadelende örneksin. Bunu yazıya dökersen belki de anne babalar için bir mum ışığı yakmış olursun. Bana düşen görevi de seve seve yaparım.

    Teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2.248 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön