Misyonunu, “tüm dünyadaki bilgileri düzenlemek ve bunları herkes için erişilebilir kılarak kullanışlı hale getirmek” olarak tanımlayan Google için, arama ağının devi diyebiliyoruz. Video izleme platformundan, e-posta hizmetine, navigasyon, harita araçlarına, sosyal medya hizmetine kadar bir çok araçları kullanmamıza olanak sağlıyor.
Bir çok kişi google’ın sunduğu hizmetlerden sadece tesadüfen haberdar oluyor. Halbuki bu az kullanılan ve çok gündeme gelmeyen hizmetler sayesinde, zaman, para ve emek konusunda tasarruf edilebiliyor. Kısaca teknolojiyi doğru kullanmak, hem kesemize yarıyor hem de hayatımızı kolaylaştırıyor.
Bakalım google bizler için ne kolaylıklar sağlıyor.
Schemer: Schemer, yakınınızdaki yerleri ve fazlasını bulmanıza yardımcı olan bir web sitesi ve mobil uygulama anlamına geliyor. Kısaca etiket bazlı bir öneri sistemi diyebiliyoruz. Etiketlere ve konumlara göre tavsiyelerle karşılaşabiliyorsunuz. Uygulamanın etiketlere dayalı yönü oldukça eğlenceli bulunuyor. Lokasyona dayalı yönü ise oldukça faydalı oluyor.
My Maps: Google Maps’e entegre bir işlev olan My Maps (Haritalarım), özel rotalar ve konumlara sahip kendi haritalarınızı oluşturmanıza ve onları kaydetmenize izin veriyor. Rota gerektiren işlerde (taşımacılık, müşteri adresleri kayıt, ulaşım) oldukça kolaylık sağlıyor.
Takeout: “Sizin verileriniz sizindir” anlayışını savunan Google, farklı Google hizmetlerindeki verilerinizi Google Takeout ile kolaylıkla indirebilmenize izin veriyor. Google Takeout’un bir parçası olmayan hizmetler için Data Liberation Front web sitesine gidebiliyor ve verilerinizi nasıl indirebileceğinizi öğrenebiliyorsunuz.
Hangouts: Google Hangouts ile videolu konferanslar düzenleyebiliyorsunuz. Hangouts’u Google+ hesabınız olmadan kullanmak istiyorsanız, onu Gmail içinden direkt olarak açma imkanı sunuyor. Hangouts, aynı anda 10 kişiye kadar videolu konferans yapmanıza izin veriyor.
Zeitgeist ve Hot Trends: Google Zeitgeist, Google’ın meydana getirdiği arama sayıları, trendleri gibi bilgileri bir araya getiren yıllık bir rapor oluyor. Hot Trends ise Zeitgeist’e göre size daha güncel bir rapor sunuyor ve kullanıcıların bugün en çok neleri arattıklarını gösteriyor.
Google URL kısaltıcısı: Herhangi bir nedenle uzun bir web adresini kısaltmanız gerektiğinde, Google’ın bu URL kısaltma hizmetini kullanabiliyorsunuz.
Gmail meter: Sadece Gmail istatistikleri üzerine yoğunlaşan Gmail Meter, kaç e-posta aldığınızı, size en çok kimlerin e-posta gönderdiğini, e-posta trafiğinizin haftanın hangi günlerinde yoğun olduğunu ve daha fazlasını gösteriyor. Bu şekilde star müşterilerinizi seçebiliyor, geri bildirim olarak kullanacağınız bu bilgiyle, stratejik düzenlemeler yapabiliyorsunuz.
Google Public DNS: İnternet servis sağlayıcınızın DNS hizmeti yerine kullanabileceğiniz Google Public DNS, size yüksek bir hız ve ek güvenlik özellikleri sunuyor.
Latitude: Bir konum izleme aracı olan Google Latitude, akıllı cebinizden Google’a yerinizi bildirmenizi sağlıyor. Bu sayede arkadaşlarınızı Latitude’a ekleyebiliyor ve nerede olduklarını harita üzerinde görebiliyorsunuz. Arkadaşlarınızla uzun adres tariflerinden kurtularak rahatlıkla buluşma imkanı sağlıyor.
Hesap etkinliği: Google hesabınız için etkinleştirebileceğiniz bir seçenek olan Hesap etkinliği, size her ay Google’ı nasıl kullandığınıza dair bir e-posta gönderiyor. Size gönderilen raporda kaç e-posta gönderip aldığınız, en çok neleri arattığınız gibi bilgiler yer alıyor.
Saygı Günenç
Mart/2015