Saygı

HER BAŞARILI LİDERİN ARKASINDA…

Saygı Günenç

Bireysel rekabet ve liderlik mücadelesi, başarılı olmak için tek başına malesef yetmiyor. Kazanılan başarılarda alt kadronun önemi oldukça büyük. Ekibin; işini bilen, proaktif yaklaşan, iş dinamiklerine ayak uydurabilen (vb..) bir çok özelliği barındıran kişilerden oluşması gerekiyor. Böylece takım üyeleri, çalışmalarında liderini rahatlıkla başarıya taşıyabiliyor.

Yani her başarılı liderin arkasında, mutlaka iyi bir takım olması gerekiyor…

5

Ekip üyelerinin başarıda etkisini bilen liderler; çalışma felsefelerini oluşturarak, ekibin rahatlıkla organize olmasını sağlayabiliyor. Bu çalışma felsefeleri artık eskisi gibi değil. Y kuşağıyla beraber yeni çalışma felsefeleri uygulanmaya başladı. Çünkü klasik disiplin anlayışı, düzen, ciddiyet bu kuşağın verimli çalışmasını engelliyor. Yeteneklerini eğlenerek ortaya çıkaran bu kuşakta, ciddi fikirlerin olduğu da şüphesiz. Bu noktada tersine mentörlük yapmak, oldukça yararlı olabiliyor.  Gelin biraz mentörlükten bahsedelim.

Mentörlük kavramı ile ilgili farklı tanımlarla karşılaşılmakla birlikte, genel anlamda bir kişinin (mentör) bilgi ve deneyimini paylaşarak diğerlerinin (menti) gelişimine destek olduğu bir gelişim süreci olarak ifade edilebiliriz.Burada amaç; bireyin, kişisel gelişim hedefleri doğrultusunda bilgi ve yeteneklerini geliştirmesine olanak sağlamaktır. Çeşitlerini şu şekilde belirtebiliriz:

• Birebir mentörlük (One to One Mentoring),
• Akran mentörlüğü (Peer Mentoring),
• Grup/takım mentörlüğü (Group-Team Mentoring),
• Ters yönde mentörlük (Reverse Mentoring),
• Kendine mentörlük (Self Mentoring).

4
Birebir mentörlük en fazla kullanılan yöntemdir. Yaşlı bir kişinin (mentör) tecrübesini, genç bir kişi ile(menti) paylaşmasıdır. İşte tersine mentörlük ise tecrübeli olan kişinin değil, genç olan kişinin tecrübesini aktarmasıdır. Özellikle yeni teknolojiye ayak uyduran gençlerimizin birbirinden değerli fikirleri bilgileri böylece bütün ekibe yayılabilir.

Eğer en verimli çalışma ortamını yaratabilirseniz, çıkan fikirlerle, projelerle, başarının basamaklarını hızla tırmanmanız an meselesi. Tabi sürekli motive olmak da bu kuşağın başka bir özelliği. Rutin işler, monotonluk yaratıcı yöne ket vuruyor. Bu yüzden çalışma hayatında sürekli yenilik getirmek motivasyonun artmasını sağlayıp, bu bahsettiğimiz kuşağın daha çok üretmesine sebep oluyor. Ara sıra aksiyon yaratmanın sakıncası olmayacağı gibi, faydasını da göreceksiniz.

İşte ekibi doğru yöneten liderler, takımıyla birlikte parlıyor…

Ve tabi ki en önemlisi kazanılan başarıların SÜRDÜRÜLEBİLİR olması…

Saygı Günenç

Aralık 2013

"paylaşmak ayrıcalıktır"

Saygı Günenç tarafından yazıldı

“HER BAŞARILI LİDERİN ARKASINDA…” için bir yorum

  1. prashanth dedi ki:

    Saygi,
    (HR Advisor)

    Read your advisory note – the essential qualities for good leadership. Knowledge gaining & sharing article.
    I would add one comment- success full leader’s should never leave & forget his followers.

    Warm Regards,
    P.Rao

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.837 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön