Saygı

MOBBİNG-ÖZEL DOSYA-3 “MOBBİNG ÇEŞİTLERİ-A” DÜŞEY MOBBİNG

Saygı Günenç

İş hayatının bir parçası haline gelen  mobbingi şu şekilde gruplandırabiliriz.

*Düşey Mobbing

*Yatay Mobbing.

*Dikey Mobbing

Düşey Mobbing; Üstlerin astlarına yani, yetkili kişilerin çalışanlarına yaptığı psikolojik taciz!

Mobbing ülkemizde genellikle üstlerin astlara karşı yaptığı tacizler şeklinde görülmektedir. İşte buna Düşey Mobbing denmektedir. Genellikle idari yeteneği çok yüksek olmayan, iktidar açlığı olan, “ben” değeri tiryakiliğine yenilmiş yöneticilerin, çalışanlarına yaptığı bu baskılar maalesef çok fazla bilinmemekte ve duyulmamaktadır. Aslında çalışan bile başına gelen bu olayın ne anlama geldiğini bilmemekte ve “iş yaşamında olabilecek şeyler” olarak görmektedir. Çoğunlukla yaşanan psikolojik tacizlerin ispatı kolay olmamaktadır. Hele de mağdur olan kişi; şirkette çalışmaya devam ediyorsa ve bu konuda şahidi olmuyorsa, ispat edemeyeceğini düşünerek bu tacize katlanmaya çalışarak psikolojik bunalıma girmektedir.

Neden çalışan sindirilmeye çalışılıyor?

Bahsettiğimiz gibi, kişiler yetersizliklerini başkalarına yıkmak isterler. Yani bir konuda başarısız olan bir yetkili, statünün verdiği rahatlıkla bunun acısını çalışandan çıkarabilir. Çalışanın yeteneklerinden rahatsız olan bir müdür, kendi egosunu tatmin etmek için çalışanın moralini bozarak başarısız olmasını hedeflemektedir. Kısaca temelinde “yetersizlik”, “özgüven eksikliği”, “başarısız olma korkusu” gibi kavramlar yatmaktadır.

Aynı zamanda canı herhangi bir konuda sıkılan yetkili; gücünün yettiği kişiye, yani çalışanına tepki vererek içinde bulunduğu psikolojiyi rahatlatmaya da yönelebilir. Kısaca çalışan, anlamadığı şekilde bir çok konuda mobbinge maruz kalabilir.

SON SÖZ: Mobbing; her ne şekilde ve çeşitte olursa olsun, hem yaşayana hem de yaşatana zarar vermektedir!

Saygı Günenç

Şubat/2014

mobbing3A copy

Saygı Günenç tarafından yazıldı

“MOBBİNG-ÖZEL DOSYA-3 “MOBBİNG ÇEŞİTLERİ-A” DÜŞEY MOBBİNG” Yorumları (4 Adet)

  1. Gültekin YILMAZ dedi ki:

    Mobbing Türk iş yaşamına yeni yaygınlaşmaya başlayan bir terim. İşveren yada yetkili mobbing uyguladığını değil, motive sağladığına inanıyor. Ülkemiz şartlarında katlanmak zorunda kalan astın bu durumunu kullanıyor. Mobbing tanımını yaymak ve iş hukukçularının dikkatini çekmek gerekiyor. Mobbinge somutluk katmak gerekiyor. Konuyu ele aldığınız için teşekkür ederim. Bu konuda bir makalede kendi blogumda yazmak istiyorum.

    1. Saygı Günenç dedi ki:

      Katkılarınız için teşekkür ederim Gültekin Bey.

      Değerli okuyucularımızın sizin blogunuzu da okuyabilmesi için blog adresinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

      Görüşmek dileğiyle.

  2. Bora Baysal dedi ki:

    Merhaba ,
    Bir sorum olacak , altıma çalışan birinin bana mobbing uygulaması için nasıl bir çözüm önerirsiniz, evet yanlış duymadınız …ALTIMDA çalışan biri !!
    Bununla ilgili hukuki bir yol mevcut mu?
    Saygılarımla
    Bora Baysal

    1. Saygı Günenç dedi ki:

      Merhaba Bora Bey,

      Bahsettiğiniz Dikey Mobbing yani bu serinin üçüncüsü.
      Konu ile ilgili ayrıntılı bir yazı gelecek. Alınacak önlemler, yapılacaklar ile ilgili süreci de dizinin devamında ayrıntılarıyla ele alacağız.

      İçinde bulunduğunuz durum alışılmışın dışında en sıkıntı vereni.
      Lütfen yazı dizisini takip edelim. Yayınlanmasından sonra tekrar katkı ve önerilerinizi beklerim.
      Görüşmek dileğiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6.605 okunma

Kişisel blogdur. Ticari amaç ya da kazanç gütmez. Blogda kullanılan bazı görseller ve bazı yazılar google üzerinden alınmıştır. Herhangi bir hak iddia edilmemektedir. İstenildiği zaman kaldırılacaktır.

Başa Dön